11.7.2015 – KOŠNJA NA LISCI

11.7.2015 – KOŠNJA NA LISCI

2015_6_19_kosnja-na-Lisci-2015_jpg png_II png_small

Košnjo na koso, ki je nekdaj bilo vsakdanje ročno opravilo našega podeželja, so zadnja leta nadomestile različne kosilnice.

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor pod Lisco (KŠTD Razbor) skupaj s prijatelji iz Šmiklavža, Vrha nad Laškim, Jurkloštra, Planine pri Sevnici, Loke in Sevnice ter s podporo Občine Sevnica, KŠTM Sevnica in Turistične zveze Slovenije zato pripravlja košnjo na tradicionalen način, ki ni tekmovanje, pač pa pristen prikaz košnje in spravila sena na ročen, star način.

Prikaz tradicionalne košnje na Lisci (četrtič zapovrstjo):

  • Uradni pričetek programa ob 15:00
  • Tradicionalna košnja med 16:00 in 19:00
  • Grabljenje in prikaz ročnega nalaganja na voz
  • Otroške igre v senu in na travniku (skrivanje v kopicah sena, sankanje na kartonu …)
  • Tržnica lokalne obrti in lokalno pridelane hrane (od 15:30 do 21:00)
  • Kulturno-zabavni program od 19:00 do 22:00

Košnja na Lisci se bo pričela popoldne, ko bo julijska vročina počasi ponehovala in se bodo na Lisci zbrali kosci in grabljice, klepači in furmani. Kot nekdaj bodo s kosami pokosili strmine najviše ležečega travnika v Posavju. Švistanje kos v travi, brušenje ter enakomeren ritem klepanja kos se bo pomešal s smehom in pesmijo koscev in grabljic. Pokošeno travo bodo grabljice zgrabile in raztrosile, gospodar pa jo bo s svojim »hlapcem« naložil na voz lojtrnik. Kosci si bodo oddahnili ob pristni domači malici iz domače prekajenih mesnih dobrot, ocvirkove puhle in ajdove potice.

Za jedačo in pijačo obiskovalcev bo poskrbljeno v Tončkovem domu na Lisci (Gostinstvo Krašovec).

Dogodek bo obogatila tržnica izdelkov domače obrti in lokalno pridelane hrane, likuf pa se bo začel s krajšim kulturno-zabavnim programom, nadaljeval pa ob zvoku harmonike še pozno v toplo poletno noč.

Prireditev bo potekala v nizu dogodkov pod skupnim imenom »Iz skrinje naših dedov in babic«, ki jih KŠTD Razbor vsako leto pripravlja z namenom, da se ne bi pozabila bogata kulturna in naravna dediščina hribovskih krajev izpod Lisce.

Pridružite se nam na Lisci!

Organizator etnološkega dela prireditve: KŠTD Razbor

(info: Matej Imperl, 041 254-217)

Organizator tržnice: KŠTM Sevnica

(info: Zdravko Remar, 051 680-287)

Soorganizatorja in sponzorja sta Občina Sevnica in Turistična zveza Slovenije.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja